hondenschool-vlijtingen

Deze site verstrekt enkel informatie over de club, met name de openingsuren, de trainingsprogamma's, de ligging,.......enz. ......

De club is aangesloten bij de K.K.U.S.H. onder het nummer 859.

Alle hondenrassen zijn toegelaten.

Indien U meer informatie over onze club wenst, nodigen wij U graag uit om onze club eens te bezoeken tijdens de openingsuren.

Het clubreglement raadplegen

Beste mensen,

Ivm met de problemen die mensen ervaren bij het opvragen van informatie via deze site wil ik even melden dat dit niet altijd tot bij ons aankomt. Dit vanwege een hackprobleem met onze site. De link van het facebook icoontje klopt ook niet meer. Het is beter dit te doen via de facebook pagina van onze hondenschool die men opzoekt via facebook Hier staan ook de juiste gegevens op ivm met de telefoonnrs. Berichten kunnen dan beter via hier doorgestuurd worden zodat wij hierop kunnen reageren.

Groetjes VHVV

Om informatie te verkrijgen ivm training en andere info van de club verwijzen we graag naar onze facebook pagina.

klil hier om de pagina te bereiken.

Mvg

VHVV

november 2011

HONDEN IN DE WINTER

Ongemakken in de winter

Sneeuw eten
Als er sneeuw ligt vinden de honden het heerlijk om er in te happen. Bedenkt wel dat de hond hier ziek van kan worden. De sneeuw is koud en de warme maagwand kan opschrikken van de plotselinge temperatuurwisseling. Dit kan buikkrampen en zelfs diarree (en soms braken) veroorzaken.

Voetzolen
Sneeuw kan zich ophopen tot ijsballetjes tussen de zoolkussens van de hond. De ijsklonten duwen tegen de tenen van de hond en kunnen erg pijnlijk worden. Dit komt met name voor bij honden met een langere vacht tussen de tenen. Houd dus de haren tussen de zoolkussentjes kort zodat er geen sneeuw zich kan hechten aan de haren.
Als het toch mis gaat, trek dan niet aan de klontjes ijs. De haren worden automatisch meegetrokken, en in erge gevallen kan het vorkomen dat zelfs delen van de huid meegetrokken worden. Laat de ijsballen rustig ontdooien door de warmte van je handen of een handdoek gedrenkt in lauwwarm water.
Pekel kan de voetzooltjes enorm irriteren. De ene hond is er wat gevoeliger voor dan de andere. De kussentjes en de huid tussen de tenen kun je beschermen door de voeten in te smeren met vaseline of uierzalf voordat je naar buiten gaat. Spoel en droog de voeten goed af met lauw water na het uitlaten. Pekel vreet in in de voetzooltjes en het gevoel is vast vergelijkbaar met zout in een wondje bij mensen. Controleer regelmatig de voetzolen van je hond bij lange(re) wandelingen op een harde ondergrond. Houd ook de nagels kort, dit voorkomt afgescheurde nagels door het lopen op harde grond.

Niet op het ijs!
Leer je hond te allen tijde dat hij niet op het ijs mag! De hond kan niet bepalen wanneer het ijs sterk genoeg is. Als hij op het ijs mag, zal hij er ook op gaan als het dooit, met het risico dat hij door het ijs zakt. Houd ook de nagels kort, dit voorkomt afgescheurde nagels door het lopen op harde grond.

Spierblessures
Bij lopen op bevroren plassen of ijs zie je dat de poten geen grip hebben. De hond glijdt steeds weg en er kunnen vreemde houdingen ontstaan waarbij er hard aan de pezen en spieren getrokken wordt. Door deze onverwachte en rare belasting kunnen gemakkelijk spier- en peesblessures ontstaan. Ook heeft ijs vaak scherpe randen waaraan je hond zich kan verwonden.

KENNELHOEST

Kennelhoest is een infectie van de voorste luchtwegen. Het is zeer besmettelijk. De ziekte kan net als bij niesziekte door meerdere virussen en bacteriën veroorzaakt worden. Ook stress speelt een belangrijke rol. De belangrijkste veroorzakers zijn het virus parainfluenzavirus en Bordetella bronchisepticabacterie. Het is belangrijk om de verschijnselen goed te herkennen om escalatie te voorkomen. Het hoesten kan wekenlang aanhouden, waardoor het chronisch wordt en zich zelfs kan ontwikkelen tot een longontsteking.

Hoe herken ik kennelhoest?

Meestal begint het met flink hoesten. Het is vaak een harde droge hoest. Dit worden al snel flinke hoestbuien die gepaard kunnen gaan met kokhalzen of braken. De hond braakt dan vaak wit slijm uit. Soms heeft de hond ook koorts en is futloos. Als u er op tijd bij bent is de aandoening goed te behandelen.

Kennelhoest is zeer besmettelijk. Via kleine vochtdruppeltjes in de lucht verspreidt kennelhoest zich. Soms over grote afstanden. Uw hond kan ook via direct contact, bv. neus tegen neus besmet worden. Op alle plaatsen waar veel honden bij elkaar komen, zoals pensions en honden- uitlaatplaatsen, kunnen zo snel veel honden besmet raken.

Hoe voorkomt u Kennelhoest?

Zoals gezegd kan kennelhoest door meerdere virussen en bacteriën veroorzaakt worden. Tegen een deel (parainfluenza) wordt uw hond tijdens de jaarlijkse inenting gevaccineerd. Komt uw hond veel in contact met andere honden, dan is het verstandig om ook tegen Bordetella te enten. Dit kan via een neusenting, of met een spuitje. Bij de neusenting krijgt de hond neusdruppels in zijn neus. Deze vaccinatie is wat duurder, maar werkt al behoorlijk snel. Zeker als u vlak voor de vakantie nog moet enten is deze vaccinatie ideaal. De gewone enting is iets goedkoper, maar moet de eerste keer twee keer gegeven worden met 4 weken tussentijd. Beide entingen moeten jaarlijks herhaald worden. Maar ook als dit niet het geval is raden wij u toch aan dit wel te doen. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat als mijn hond toch kennelhoest krijgt?

Zelfs als uw hond al zijn vaccinaties heeft gehad, kan hij toch nog kennelhoest krijgen. Het is dan belangrijk om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Onbehandeld kan het hoesten chronisch worden en zich zelfs ontwikkelen tot een longontsteking. Daarbij is het erg besmettelijk voor andere honden. Tegen de virussen kunnen we niet heel veel doen. Behandeling bestaat uit het bestrijden van de secundaire infecties, en iets doen tegen het hoesten. Dit alles heeft zijn weerslag op de weerstand van uw hond. Om de weerstand weer op orde te krijgen kunt u uw hond na de antibioticum kuur een probioticumkuur geven.

Onze sponsors